Wetgeving gehoorbescherming
Vanaf 21 april 2018 is de nieuwe wetgeving 2016/425 (EU) inzake persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) van kracht. De periode tot 21 april 2019 heeft als overgangsjaar gefungeerd waarbij zowel de oude als de nieuwe wetgeving geldig waren. Vanaf 21 april 2019 geldt dus dat alle persoonlijke beschermingsmiddelen moeten voldoen aan de nieuwe wetgeving. Otoplastieken Friesland kent deze regels en uiteraard voldoen onze otoplastieken hier volledig aan.
Gehoorschade
Gehoorschade door lawaai op de werkvloer staat in de top 3 van meest voorkomende beroepsziekten. Gehoorvermindering of zelfs -verlies kan ernstige maatschappelijke en medische consequenties me zich meebrengen. Een werknemer is verplicht gehoorbescherming te dragen als het geluidsvolume en de risico’s daarvan meer is dan 80dB(A). Hierbij moet de werkgever er ook op toezien dat de werknemer ze daadwerkelijk draagt. Zo hanteert u alle regels van de wetgeving waarbij de werknemer op lange termijn alleen maar baat heeft. De gevolgen zonder naleving van deze regels zijn groot. Denk aan bijvoorbeeld blijvende doofheid of oorsuizen, ook wel bekend als tinnitus.
De werkgever dient een plan van aanpak op te stellen wat RI&E heet. Een plan waarin maatregels genomen worden om de risico’s weg te nemen of te verkleinen. En dat is ook nodig, want: Voorkomen is beter dan genezen!
